niedziela, 26 maja 2019

Kawa mrożona

Lato zbliża się wielkimi krokami. 
Na dworze coraz cieplej, słońca zdecydowanie więcej. 
Ale czy lato czy zima bez kawy nie ma życia 😉
W sezonie letnim, ze względu  na panującą temperaturę, 
moim kawowym faworytem jest oczywiście kawa mrożona. 
Lubię po powrocie z pracy usiąść na balkonie ze szklanką mrożonej kawy,
książką i odpocząć po upalnym dniu. 


Składniki:
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
odrobina wrzątku,
około 200 ml mleka,
kilka kostek lodu.


Do szklanki wsypać kawę, zalać wrzątkiem 
(niewielką ilością - tylko tyle, żeby nam się kawa zaparzyła).
Dodać cukier waniliowy, wymieszać.
Kostki lodu rozkruszyć na mniejsze kawałki 
(ja wkładam do torebki strunowej, przykrywam ściereczką 
i uderzam wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). 
Do kawy dodać rozkruszony lód, uzupełnić mlekiem.
Proste, pyszne i brakuje mi 3 P ;) na określenie szybkiego
może prędkie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz