Crumble
czyli zapiekane owoce pod kruszonką to deser,
który
sprawdzi się zarówno zimą - polany sosem waniliowym bądź jogurtem
jak i latem
z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych.
Rozpływające
się w ustach śliwki z pyszną chrupiącą kruszonką
i nic więcej
nie jest nam potrzebne do szczęścia ;)
Składniki:
10-12 śliwek,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki płatków migdałowych,
kruszonka:
100 g masła,
100 g cukru,
200 g mąki.
Śliwki wypestkować i pokroić na
ćwiartki lub ósemki.
Formę do tarty (moja ma średnicę 23 cm)
bądź 4 kokilki o pojemności 250 ml wysmarować masłem,
bądź 4 kokilki o pojemności 250 ml wysmarować masłem,
poukładać w niej/nich śliwki,
posypać cynamonem.
Przygotować kruszonkę rozcierając
palcami masło, cukier i mąkę,
tak aby powstały różnej wielkości
grudki.
Owoce posypać kruszonką - dość
grubą warstwą,
ma być dużo pysznej, chrupiącej
słodyczy.
Na wierzchu posypać płatkami
migdałowymi.
Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut
aż kruszonka się pięknie
zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz