wtorek, 21 maja 2019

Crumble ze śliwkami i migdałami

Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką to deser, 
który sprawdzi się zarówno zimą - polany sosem waniliowym bądź jogurtem
jak i latem z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych. 
Rozpływające się w ustach śliwki z pyszną chrupiącą kruszonką
i nic więcej nie jest nam potrzebne do szczęścia ;) 


Składniki:
10-12 śliwek,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki płatków migdałowych,

kruszonka:
100 g masła,
100 g cukru,
200 g mąki.


Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Formę do tarty (moja ma średnicę 23 cm) 
bądź 4 kokilki o pojemności 250 ml wysmarować masłem, 
poukładać w niej/nich śliwki, posypać cynamonem.
Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę,
tak aby powstały różnej wielkości grudki.
Owoce posypać kruszonką - dość grubą warstwą,
ma być dużo pysznej, chrupiącej słodyczy.
Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut
aż kruszonka się pięknie zrumieni.




Można podawać na ciepło lub na zimno.
I tak i tak smakuje bosko. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz