sobota, 27 kwietnia 2019

Ciasteczka brownie

To przepis dla prawdziwych fanów czekolady.
Smak brownie ukryty w kształcie ciasteczek.
Chrupiące, popękane na zewnątrz, mięciutkie w środku.
A zapach, który unosi się podczas pieczenia jest obłędny.
Składniki, które każdy ma w domu pozwalają na 
przygotowanie tych ciasteczek „o każdej porze dnia i nocy”. 
Przepis nie należy do skomplikowanych, 
nasze ciasteczka przygotowała samodzielnie moja córka. 


Składniki:
200 g gorzkiej czekolady,
2 jaja,
60 g masła,
50 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.


Masło oraz 150 g gorzkiej czekolady pokroić  na mniejsze kawałki,
przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.
Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (miksować około 5 minut).
Do masy jajecznej dodać masę czekoladową, wymieszać.
Na koniec dodać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia,
a także resztę czekolady pokrojonej w kostkę.
Wymieszać łopatką do połączenia składników
i włożyć na 10 minut do zamrażarki.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,
ciasto nakładać łyżką w sporych odstępach.
Nie przejmujcie się niezbyt perfekcyjnym kształtem,
ciastka pod wpływem temperatury uformują się same.
Piec 10 minut.
Tuż po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie,
po wystygnięciu (około 15-20 minut) nadają się do jedzenia.


Z podanego przepisu wychodzi około 20 ciasteczek.
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Przepis bardzo fajny polecam.Wogóle ciasto jest bardzo puszyste co daje dobry smak😁

    OdpowiedzUsuń