Przepyszna,
mięciutka i puszysta babka o wyczuwalnie cytrynowym smaku.
Robi się
ją błyskawicznie i nie wymaga wagi,
większość składników odmierzana jest za pomocą szklanki lub łyżki.
Idealna
na świąteczny stół.
Składniki:
4 duże
jaja,
200 g
masła,
1
szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej,
1
szklanka cukru,
1 łyżka
cukru waniliowego,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cytryna.
Lukier cytrynowy:
3 łyżki soku
z cytryny,
10 łyżek
cukru pudru.
Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, żeby
miały temperaturę pokojową.
Jajka
ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę
(miksować
około 10 minut).
Masło
roztopić, dodać skórę otartą z 1 cytryny oraz sok z niej wyciśnięty.
Mąkę
pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski,
dodać
proszek do pieczenia i wymieszać.
Do masy jajecznej dodać mąkę, zmiksować do
połączenia składników.
Dodać
przestudzone masło z cytryną i znów zmiksować.
Formę z
kominem (średnica około 23 cm) wysmarować niewielką ilością masła,
posypać bułką
tartą.
Do formy
przelać ciasto.
Wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec
około 45 minut, do suchego patyczka.
Przygotować
lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem.
Gdy
będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru,
gdy zbyt
gęsty soku z cytryny.
Po
wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem cytrynowym
oraz
cukrowymi jajeczkami bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego i wesołych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz