sobota, 20 kwietnia 2019

Babka cytrynowa


Przepyszna, mięciutka i puszysta babka o wyczuwalnie cytrynowym smaku.
Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wagi,
większość składników odmierzana jest za pomocą szklanki lub łyżki.
Idealna na świąteczny stół.


Składniki:
4 duże jaja,
200 g masła,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cytryna.

Lukier cytrynowy:
3 łyżki soku z cytryny,
10 łyżek cukru pudru.


Składniki wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę
(miksować około 10 minut).
Masło roztopić, dodać skórę otartą z 1 cytryny oraz sok z niej wyciśnięty.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski,
dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Do masy jajecznej dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników.
Dodać przestudzone masło z cytryną i znów zmiksować.
Formę z kominem (średnica około 23 cm) wysmarować niewielką ilością masła,
posypać bułką tartą.
Do formy przelać ciasto.


Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Przygotować lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem.
Gdy będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru,
gdy zbyt gęsty soku z cytryny.
Po wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem cytrynowym
oraz cukrowymi jajeczkami bądź posypać cukrem pudrem. 


Smacznego i wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz