środa, 13 lutego 2019

Zupa z soczewicą i pomidorami

Przepis na tą zupę znalazłam jakiś czas temu na blogu u Asi.
Jest to idealna zupa na nieciekawą pogodę,
dokładnie taką jaka panuje teraz za oknem.
Świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.
W porównaniu do oryginalnego przepisu ograniczyłam ilość przypraw
(lubię ostre jedzenie, ale nie aż tak ;))   


Składniki:
75 g czerwonej soczewicy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka curry w proszku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz do smaku,
600 ml wody,
2 łyżki oleju,
50 ml słodkiej śmietanki 30%,
pół pęczka natki pietruszki.


Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodać soczewicę i przyprawy.
Chwilę wszystko smażyć.
Dodać wodę i gotować na małym ogniu
przez około 20 minut od momentu zagotowania.



Dodać pomidory wraz z zalewą i gotować kolejne 15 minut.
Na koniec dodać słodką śmietankę i pokrojoną natkę pietruszki.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz