Przepis na
tą zupę znalazłam jakiś czas temu na blogu u Asi.
Jest to
idealna zupa na nieciekawą pogodę,
dokładnie taką
jaka panuje teraz za oknem.
Świetnie rozgrzewa
i jest bardzo sycąca.
W porównaniu do oryginalnego przepisu ograniczyłam
ilość przypraw
(lubię ostre
jedzenie, ale nie aż tak ;))
Składniki:
75 g
czerwonej soczewicy,
1 puszka
krojonych pomidorów,
1 mała cebula,
2 ząbki
czosnku,
1 łyżeczka
curry w proszku,
1/2 łyżeczki
kurkumy,
1/4 łyżeczki ostrej
papryki,
1/2 łyżeczki
słodkiej papryki,
sól, pieprz
do smaku,
600 ml wody,
2 łyżki
oleju,
50 ml
słodkiej śmietanki 30%,
pół pęczka
natki pietruszki.
Na oleju
zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
i czosnek
przeciśnięty przez praskę.
Dodać
soczewicę i przyprawy.
Chwilę
wszystko smażyć.
Dodać wodę i
gotować na małym ogniu
Dodać
pomidory wraz z zalewą i gotować kolejne 15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz