czwartek, 14 lutego 2019

Lava cake czyli fondant czekoladowy dla zakochanych w czekoladzie

Fondant czekoladowy to mój „number one” wśród deserów,
to deser idealny.
Mocno czekoladowy smak, idealna konsystencja
– na zewnątrz upieczone, lekko wilgotne ciasto czekoladowe
oraz gorący i płynny środek.
To spełnienie marzeń każdego czekoholika.
Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu,
jedyna trudność to czas pieczenia.
Trzeba „wyczuć” swój piekarnik,
aby fondant był upieczony na zewnątrz
ale posiadał płynny środek. 


Składniki:
125 g gorzkiej czekolady,
125 g masła,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki mąki pszennej.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Czekoladę i masło pokroić na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej
lub w mikrofalówce. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jajka ubić rózgą z cukrem, dodać mąkę, delikatnie wszystko wymieszać.
Dodać masę czekoladowo-maślaną, ponownie wymieszać.
Gotową masę wlać do kokilek lub miseczek żaroodpornych
wysmarowanych masłem (4 małych lub 2 dużych).
Piec w piekarniku przez około 10 minut (małe) lub 12 minut (duże).


Podawać z cukrem pudrem, kleksem ubitej śmietany kremówki,
gałką lodów waniliowych, malinami/truskawkami bądź musem malinowym/truskawkowym.
W każdej wersji smakuje rewelacyjnie. 



Ps. Wszystkiego najlepszego córeczko z okazji urodzin :) 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz