niedziela, 17 lutego 2019

Tarta z truskawkami i budyniowym kremem

Ostatnio zrobiło się u mnie dość truskawkowo.
Ale nie ma się co dziwić, w sklepach pojawiły się truskawki,
które smakują jak truskawki ;)
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
to dobry pomysł na szybki, niedzielny deser.
Jak wszystkie moje przepisy tak i ten jest nieskomplikowany,
nie wymaga "dziwnych" składników,
a przy tym oczywiście tarta smakuje obłędnie. 


Składniki:
spód
100 g masła,
200 g mąki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli,
krem
budyń waniliowy/śmietankowy,
400 ml mleka,
125 g masła,
2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo
2 łyżki marmolady truskawkowej (można pominąć),
300 g truskawek,
galaretka truskawkowa.


Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty
i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. 
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut,
aż do zrumienienia ciasta. 
W międzyczasie ugotować budyń
w mniejszej ilości mleka niż w przepisie - 400 ml.
Masło zmiksować z cukrem pudrem,
dodawać po łyżce wystudzony budyń dalej miksując.
Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem,
poukładać gęsto pokrojone truskawki lub w całości, jak Wam wygodniej
zalać galaretką truskawkową przygotowaną w 400 ml wody.
Wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość,
w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie ;) 

Smacznego i miłej niedzieli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz