Ale nie ma
się co dziwić, w sklepach pojawiły się truskawki,
które smakują jak truskawki ;)
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
to dobry pomysł na szybki, niedzielny deser.
Jak wszystkie moje przepisy tak i ten jest nieskomplikowany,
nie wymaga "dziwnych" składników,
a przy tym oczywiście tarta smakuje obłędnie.
Składniki:
spód
100 g
masła,
200 g
mąki,
2 łyżki
cukru pudru,
3 łyżki
zimnej wody,
szczypta
soli,
krem
budyń
waniliowy/śmietankowy,
400 ml
mleka,
125 g
masła,
2 łyżki
cukru pudru,
Dodatkowo
2 łyżki
marmolady truskawkowej (można pominąć),
300 g truskawek,
galaretka
truskawkowa.
Z mąki,
cukru pudru, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.
Gotowym
ciastem wylepić formę do tarty
i
wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut,
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut,
aż do
zrumienienia ciasta.
W międzyczasie ugotować budyń
W międzyczasie ugotować budyń
w
mniejszej ilości mleka niż w przepisie - 400 ml.
Masło zmiksować z cukrem pudrem,
Masło zmiksować z cukrem pudrem,
dodawać
po łyżce wystudzony budyń dalej miksując.
Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem,
Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem,
poukładać
gęsto pokrojone truskawki lub w całości, jak Wam wygodniej
zalać galaretką truskawkową przygotowaną w 400 ml wody.
zalać galaretką truskawkową przygotowaną w 400 ml wody.
Wstawić
do lodówki i uzbroić się w cierpliwość,
w
oczekiwaniu aż wszystko zastygnie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz