sobota, 16 lutego 2019

Sałatka hawajska


Bardzo lubię sałatkę hawajską, często gości na naszym stole.
Jest lekka, soczysta a jej przygotowanie zajmuje 5 minut.


Składniki:
1 słoik selera konserwowego, 
puszka ananasa - ja kupuję krojonego - mniej pracy, 
1 puszka kukurydzy,
6 jajek ugotowanych na twardo, 
kawałek pora (jasna część),
150 g szynki lub kiełbasy szynkowej,
3 łyżki majonezu, 
sól, pieprz do smaku.


Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski.

Dodać pokrojonego ananasa.
Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie półplasterki, 
jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę.
Dodać do miski.
Wędlinę również pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać z 3 łyżkami majonezu, solą i pieprzem.
I gotowe, 5 minut i można rozkoszować się fantastycznym smakiem sałatki.  

Można też ułożyć składniki warstwami w szklanym naczyniu: 

seler, por, ananas, kukurydza, wędlinka, majonez,  
pokrojone na ćwiartki jajka.
Ja osobiście wolę wersję "wymieszaną",
łatwiej ją nakładać na talerze 
i na każdym widelcu ląduje idealnie doprawiona sałatka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz