Bardzo lubię sałatkę hawajską, często gości na naszym stole.
Jest lekka, soczysta a jej przygotowanie zajmuje 5 minut.
Składniki:
1 słoik selera konserwowego,
1 puszka ananasa - ja kupuję krojonego - mniej pracy,
1 puszka kukurydzy,
6 jajek ugotowanych na twardo,
kawałek pora (jasna część),
150 g szynki lub kiełbasy szynkowej,
3 łyżki majonezu,
sól, pieprz do smaku.
1 słoik selera konserwowego,
1 puszka ananasa - ja kupuję krojonego - mniej pracy,
1 puszka kukurydzy,
6 jajek ugotowanych na twardo,
kawałek pora (jasna część),
150 g szynki lub kiełbasy szynkowej,
3 łyżki majonezu,
sól, pieprz do smaku.
Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski.
Dodać pokrojonego ananasa.
Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie półplasterki,
jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę.
Dodać do miski.
Wędlinę również pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać z 3 łyżkami majonezu, solą i pieprzem.
I gotowe, 5 minut i można rozkoszować się fantastycznym smakiem sałatki.
Można też ułożyć składniki warstwami w szklanym naczyniu:
seler, por, ananas, kukurydza, wędlinka, majonez,
pokrojone na ćwiartki jajka.
Ja osobiście wolę wersję "wymieszaną",
łatwiej ją nakładać na talerze
i na każdym widelcu ląduje idealnie doprawiona sałatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz