czwartek, 21 lutego 2019

Owsianka z jabłkami

Z dawnych, mocno młodzieńczych lat pamiętam owsiankę jako smętną papką,
bez smaku i aromatu.
Ale oczywiście świat się zmienia i zmieniła się również owsianka.
Teraz to zdecydowanie jedno z moich ulubionych śniadań,
a owsianka z jabłkami to mój zdecydowany owsiankowy ulubieniec.
Smakuje zarówno na ciepło, jako posiłek domowy,
jak i na zimno, zabrana do pracy.


Składniki (na 1 porcję):
200 ml mleka,
3 łyżki płatków owsianych górskich,
1 jabłko,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka miodu,
garść orzechów,
1 łyżka suszonej żurawiny.


Mleko wlać do garnka, zagotować, dodać płatki owsiane.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
w połowie gotowania dodać do owsianki razem z cynamonem.
Po ugotowaniu dodać miód, żurawinę i orzechy.
Wymieszać i przełożyć do miseczki.  


Smacznego i miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz