Z dawnych,
mocno młodzieńczych lat pamiętam owsiankę jako smętną papką,
bez smaku i
aromatu.
Ale
oczywiście świat się zmienia i zmieniła się również owsianka.
Teraz to
zdecydowanie jedno z moich ulubionych śniadań,
a owsianka z
jabłkami to mój zdecydowany owsiankowy ulubieniec.
Smakuje
zarówno na ciepło, jako posiłek domowy,
jak i na
zimno, zabrana do pracy.
Składniki
(na 1 porcję):
200 ml mleka,
3 łyżki
płatków owsianych górskich,
1 jabłko,
1/2 łyżeczki
cynamonu,
1 łyżeczka
miodu,
garść orzechów,
1 łyżka
suszonej żurawiny.
Mleko wlać
do garnka, zagotować, dodać płatki owsiane.
Gotować na
małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jabłko
zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
w połowie
gotowania dodać do owsianki razem z cynamonem.
Po
ugotowaniu dodać miód, żurawinę i orzechy.
Wymieszać i
przełożyć do miseczki.
Smacznego i miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz