środa, 20 lutego 2019

Chili con carne

Wczoraj późnym wieczorem uzmysłowiłam sobie,
że dziś kompletnie nie będę miała czasu na gotowanie.
Wkroczyłam do kuchni ze smętną miną i brakiem pomysłów.
Na szczęście w lodówce odkryłam mięso mielone
a w szufladzie puszki z pomidorami, fasolą czerwoną
i inne niezbędne produkty i przyprawy.
I klamka zapadła - będzie chili con carne.


Składniki:
500 g mięsa mielonego,
1 czerwona papryka,
1 duża cebula,
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
1 puszka czerwonej fasoli,
passata pomidorowa (kartonik 500 g),
5 ząbków czosnku,
3 łyżeczki gotowej mieszanki do chili con carne (ja używam Kotanyi)
lub można sobie samemu przygotować mix przypraw
(papryka ostra, słodka, kmin rzymski), 
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól, pieprz, 
olej do smażenia.


Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę 
i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
W międzyczasie mięso wymieszać z przyprawą Kotanyi 
lub własnym mixem przypraw
i dodać je na patelnię do cebuli.
Przesmażone składniki przełożyć do garnka, 
zalać passatą pomidorową i pomidorami w zalewie, 
dodać paprykę pokrojoną w kostkę
oraz resztę czosnku pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę, 
oregano, sól i pieprz oraz cukier.
Wszystko razem dusić przez około 20 minut na niewielkim ogniu.
Na koniec dodać odsączoną fasolę.
Pozostawić na ogniu przez kolejne 3-4 minuty i gotowe.


Podawać z kleksem śmietany bądź jogurtu naturalnego.
Chili można jeść z nachosami, ryżem, bagietką, solo - jak kto woli :)
Zawsze smakuje rewelacyjnie.
Smacznego.


Ps. To danie z gatunku "nie wychodzę pięknie na zdjęciach,
ale jestem naprawdę pyszne".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz