Wczoraj
późnym wieczorem uzmysłowiłam sobie,
że dziś
kompletnie nie będę miała czasu na gotowanie.
Wkroczyłam do
kuchni ze smętną miną i brakiem pomysłów.
Na szczęście
w lodówce odkryłam mięso mielone
a w
szufladzie puszki z pomidorami, fasolą czerwoną
i inne
niezbędne produkty i przyprawy.
I klamka zapadła - będzie chili con carne.Składniki:
500 g mięsa mielonego,
1 czerwona papryka,
1 duża cebula,
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
1 puszka
czerwonej fasoli,
passata pomidorowa (kartonik 500 g),
5 ząbków
czosnku,
3 łyżeczki
gotowej mieszanki do chili con carne (ja używam Kotanyi)
lub można
sobie samemu przygotować mix przypraw
(papryka ostra,
słodka, kmin rzymski),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól, pieprz,
olej do
smażenia.
Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
W międzyczasie mięso wymieszać z przyprawą
Kotanyi
lub własnym mixem przypraw
i dodać je na patelnię do cebuli.
Przesmażone składniki przełożyć do garnka,
zalać passatą pomidorową i pomidorami w zalewie,
dodać paprykę pokrojoną w kostkę
Przesmażone składniki przełożyć do garnka,
zalać passatą pomidorową i pomidorami w zalewie,
dodać paprykę pokrojoną w kostkę
oraz resztę czosnku pokrojonego lub
przeciśniętego przez praskę,
oregano, sól i pieprz oraz cukier.
Wszystko razem dusić przez około 20 minut na niewielkim ogniu.
Wszystko razem dusić przez około 20 minut na niewielkim ogniu.
Na koniec
dodać odsączoną fasolę.
Pozostawić na ogniu przez kolejne 3-4 minuty i gotowe.
Podawać z
kleksem śmietany bądź jogurtu naturalnego.
Chili można jeść z nachosami, ryżem, bagietką, solo - jak kto woli :)
Zawsze smakuje rewelacyjnie.
Zawsze smakuje rewelacyjnie.
Smacznego.
Ps. To danie
z gatunku "nie wychodzę pięknie na zdjęciach,
ale jestem
naprawdę pyszne".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz