niedziela, 10 lutego 2019

Borówkowy Eton Mess

Niedziela bez deseru to jak lato bez słońca,
albo zima bez śniegu.
Korzystając z rozpoczęcia ferii oraz pięknej, słonecznej pogody,
postanowiłyśmy spędzić niedzielę poza domem,
deser musiał być więc szybki w przygotowaniu.
Idealnie sprawdził się Eton Mess - bałagan w Eton.
Bezy, słodka śmietana i borówki - poezja smaku
i jednocześnie szybkość wykonania.
Po prostu deser idealny.


Składniki:
200 ml śmietany kremówki,
2 łyżeczki cukru pudru,
300 g borówek,
40 g bez.


W zasadzie ilość poszczególnych składników 
zależy od indywidualnych preferencji,
jedni wolą więcej owoców, inni więcej śmietany.
Musicie wypróbować jaki Eton Mess Wam najbardziej smakuje.
Zasada jest jedna - brak zasad ;)
Śmietanę ubić z cukrem, bezy pokruszyć na dość duże kawałki.
W pucharkach układać na przemian śmietanę,
pokruszone bezy i borówki.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Zbyt długie przechowywanie sprawi, że bezy rozmiękną
i deser straci fajną "chrupkość".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz