Ten przepis odkryłam
dzięki forumowej koleżance
Dzięki Bea, truskawkowe marzenie na zawsze zagościło na naszym stole.
Kiedyś przygotowałam je na piknik w przedszkolu mojej córki,
Dzięki Bea, truskawkowe marzenie na zawsze zagościło na naszym stole.
Kiedyś przygotowałam je na piknik w przedszkolu mojej córki,
ciacho zrobiło
furorę.
Składniki:
Ciasto:
6 jaj,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
0,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia potrzebujemy:
3 galaretki truskawkowe,
1 galaretka cytrynowa,
2 kartoniki słodkiej śmietanki 30% - po 200 ml,
2 łyżki cukru,
ok. 800 g truskawek,
Ciasto:
6 jaj,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
0,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia potrzebujemy:
3 galaretki truskawkowe,
1 galaretka cytrynowa,
2 kartoniki słodkiej śmietanki 30% - po 200 ml,
2 łyżki cukru,
ok. 800 g truskawek,
sok z połowy cytryny +
woda.
Jajka z cukrem ubić na parze na puszystą masę.
Żeby ciasto wyszło puszyste trzeba porządnie miksować,
Jajka z cukrem ubić na parze na puszystą masę.
Żeby ciasto wyszło puszyste trzeba porządnie miksować,
co najmniej 10 minut, aż jajka nabiorą objętości i jasnej barwy,
Ja z lenistwa nie ubijam na parze i też wychodzi.
Ciągle ubijając po
trochu dosypywać wymieszane ze sobą mąki
i proszek do
pieczenia (po 1 łyżce).
Gotowe ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną
i obsypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu wyjąć z formy i przekroić w poziomie na pół.
Najlepiej ciasto upiec jednego dnia, przez noc porządnie wystygnie,
my wypoczniemy i kolejnego dnia pełne zapału i energii
przystąpimy do dalszej pracy ;)
Sok z cytryny wymieszać z wodą (ma wyjść około 3/4 szklanki płynu)
i obficie skropić nim dolny kawałek ciasta.
2 galaretki
truskawkowe rozmieszać w 400 ml wrzącej wody,
pozostawić do ostygnięcia.
pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę zmiksować na sztywno,
dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę,
miksować chwilę razem, do połączenia składników.
Do tej niebiańskiej mikstury wsypać 0,5-0,6 kg truskawek
pokrojonych byle jak i
zasypanych łyżką cukru.
Wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta
Wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta
wcześniej skropionego wodą z
cytryną.
Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do lodówki.
Następnie rozmieszać galaretkę cytrynową w 250 ml wrzątku,
kiedy lekko stężeje połączyć z ubitą na sztywno śmietanką - jak poprzednio.
Te pyszności nakładamy na górę naszego ciasta.
I znów wkładamy do lodówki.
Resztę truskawek rozdrobnić, wrzucić do rondla
Te pyszności nakładamy na górę naszego ciasta.
I znów wkładamy do lodówki.
Resztę truskawek rozdrobnić, wrzucić do rondla
wraz z 0,5 szklanki wody, łyżką cukru i zagotować.
Następnie zmiksować
na gładki mus,
do wrzącego musu wsypać ostatnią galaretkę truskawkową, wystudzić.
Po wystygnięciu powstaje super żel,
Po wystygnięciu powstaje super żel,
którym po wierzchu naszego ciasta robimy sobie
artystyczne esy-floresy.
Niebo w gębie, kwaskowe i orzeźwiające.
Niebo w gębie, kwaskowe i orzeźwiające.
Idealny deser dla truskożerców.
Polecam!
Marzenie!
OdpowiedzUsuń