I znów filet z kurczaka w pysznym, rozgrzewającym sosie
z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw.
Dzięki curry i kurkumie sos ma piękny żółty kolor.
Nawet największy niejadek skusi się na ten obiad.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka,
1 marchewka,
1 cebula,
250 ml bulionu,
2-3 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
1 łyżeczka curry w proszku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
kilka gałązek natki pietruszki,
olej rzepakowy.
Kurczaka pokroić w kostkę o bokach około
2 cm.
Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w
mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
rzepakowego,
dodać kurczaka i smażyć przez około 4
minuty,
do uzyskania złotego koloru.
Kurczaka zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać na
patelnię.
Smażyć przez chwilę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych
oczkach
i dodać do cebuli.
Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez
około 4 minuty.
Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem,
dodać przyprawy: kurkumę i curry i
całość zagotować.
Gotować na małym ogniu przez około 3
minuty.
Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe.
Podawać z ryżem, na talerzu posypać
natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz