wtorek, 29 stycznia 2019

Kurczak w cieście francuskim

Moja dzisiejsza propozycja to fajny pomysł na szybki obiad 
bądź ciepłą kolację. 
Wystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i posiłek gotowy.
Dzięki temu, że kurczak jest zawinięty w ciasto francuskie, 
inne węglowodanowe dodatki typu ryż, makaron czy ziemniaki 
nie są już potrzebne.



Składniki:
filet z kurczaka,
opakowanie ciasta francuskiego,
200 g pieczarek,
duża cebula,
4 plastry żółtego sera,
sól, pieprz,
1 jajko.



Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i lekko poddusić.
Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia,
ciasto francuskie podzielić na 2 części, ułożyć na blasze,
naciąć nożem przeciwległe boki, tworząc 1-1,5 cm paseczki,
środek ciasta zostawić w całości.


Filet z kurczaka podzielić wzdłuż na dwie płaskie części,
oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na cieście
(na każdym kawałku ciasta 1 kawałek kurczaka).
Na kurczaku ułożyć uduszone pieczarki z cebulą,
przykryć plasterkami żółtego sera.



I teraz zaczyna się zabawa - zaplatanie ciasta :)
Na przemian układamy na naszym kurczaku paski ciasta,
raz z lewej, raz z prawej, pozostawiając między nimi odrobinę przerwy.



Ciasto francuskie posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut.
Piec do zrumienienia ciasta.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz