W weekendowy, leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć
świetnym
pomysłem na śniadanie są puszyste american pancakes.
My
lubimy z truskawkową polewą,
ale równie dobrze smakują z miodem, marmoladą,
czy syropem klonowym.
Pancakesy są fajną alternatywą dla codziennych kanapek.
Składniki:
1
szklanka mąki,
1 szklanka
maślanki,
2 łyżki
cukru,
2 jaja,
2 łyżki
oleju,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2
łyżeczki sody,
1/2
łyżeczki soli.
Oddzielić
żółtka od białek.
Białka
ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę,
żółtka
wymieszać z cukrem i olejem,
dodać
maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
Do
ciasta dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
Smażyć
na teflonowej patelni bez dodatku oleju na złoty kolor.
Placuszki
nakładać na patelnię łyżką, w pewnej odległości od siebie bo rosną.
Gotowe placuszki polać ulubionym dodatkiem
lub zjadać bez niczego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz