sobota, 5 stycznia 2019

American pancakes

W weekendowy, leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć
świetnym pomysłem na śniadanie są puszyste american pancakes.
My lubimy z truskawkową polewą, 
ale równie dobrze smakują z miodem, marmoladą, czy syropem klonowym.
Pancakesy są fajną alternatywą dla codziennych kanapek.




Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka maślanki,
2 łyżki cukru,
2 jaja,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli.

Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę,
żółtka wymieszać z cukrem i olejem,
dodać  maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku oleju na złoty kolor.
Placuszki nakładać na patelnię łyżką, w pewnej odległości od siebie bo rosną.
Gotowe placuszki polać ulubionym dodatkiem
lub zjadać bez niczego.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz