Sałatkę z
zupek chińskich widywałam na wielu blogach
i w końcu
postanowiłam też ją przyrządzić.
Muszę
przyznać, że jest smaczna, szybka w przygotowaniu
i na pewno
jeszcze do niej wrócę.
Może nie będzie gościć na naszym stole zbyt często,
(zupki chińskie nie są zbyt zdrowe,
no dobra w ogóle nie są zdrowe),
no dobra w ogóle nie są zdrowe),
ale od czasu do czasu można zgrzeszyć.
Składniki:
2 zupki
chińskie (dałam 1 pikantną, 1 łagodną,
ale jak wolicie ostre smaki to można dać 2 pikantne),
2 średnie
pomidory,
1 długi surowy ogórek,
1 czerwona papryka,
1 puszka
kukurydzy,
pół pora lub
mała cebula,
3 łyżki
majonezu,
1 łyżka
ketchupu,
sól, pieprz
do smaku.
Makaron
pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich,
pokrojone w
kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę
(lub pora pokrojonego
w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę.
Całość
wymieszać z majonezem i ketchupem.
W razie
potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku.
Odstawić do
lodówki, żeby makaron zmiękł i smaki się "przegryzły".
Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej.
przez noc warzywa puszczą sok, dzięki któremu makaron nabierze miękkości.
Można też makaron zalać niewielką ilością wrzątku,
dzięki czemu od razu będzie miękki.
Przed dodaniem warzyw należy odczekać aż makaron wystygnie.
Sałatkę można
również przygotować w wersji mięsnej - z kurczakiem
lub szynką
pokrojoną w kostkę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz