Lubię
kurczaka. Można go szybko przygotować,
nie
potrzebuje 3 godzin duszenia czy gotowania,
po powrocie z
pracy w przeciągu pół godziny mam gotowy obiad.
I pasuje do
niego wiele innych produktów i dodatków,
dzięki którym
możemy uzyskać kurczaka na milion sposobów.
Ostatnio
przygotowałam kurczaka z kukurydzą, w sosie śmietanowym,
który dzięki
dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego,
pomarańczowego
koloru.
Składniki:
1 podwójny
filet z kurczaka,
1 puszka
kukurydzy,
1 cebula,
3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
150 ml
śmietany 18% do zup i sosów bądź 30%,
1 łyżeczka
suszonego majeranku,
150 ml
bulionu,
2 łyżki mąki,
olej,
sól, pieprz
do smaku.
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,
oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka
oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
Całość smażyć przez chwilę, aż kurczak nabierze lekko złotego koloru.
Następnie dodać gorący bulion i przyprawy: majeranek, sól i pieprz.
Całość zagotować, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę
i koncentrat pomidorowy.
Zalać śmietaną wymieszaną z niewielką ilością sosu.
Całość gotować około 1 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Jeśli sos jest za rzadki można dodać łyżeczkę mąki.
Świetnie
pasuje do ryżu, ale z makaronem czy ziemniakami też będzie smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz