niedziela, 20 stycznia 2019

Kurczak z kukurydzą w kremowym sosie

Lubię kurczaka. Można go szybko przygotować,
nie potrzebuje 3 godzin duszenia czy gotowania,
po powrocie z pracy w przeciągu pół godziny mam gotowy obiad.
I pasuje do niego wiele innych produktów i dodatków,
dzięki którym możemy uzyskać kurczaka na milion sposobów.
Ostatnio przygotowałam kurczaka z kukurydzą, w sosie śmietanowym,
który dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego, 
pomarańczowego koloru. 


Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 cebula,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
150 ml śmietany 18% do zup i sosów bądź 30%,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
150 ml bulionu,
2 łyżki mąki,
olej,
sól, pieprz do smaku. 

 

Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,
oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka 
oraz pokrojoną w kostkę cebulę.  
Całość smażyć przez chwilę, aż kurczak nabierze lekko złotego koloru.
Następnie dodać gorący bulion i przyprawy: majeranek, sól i pieprz. 
Całość zagotować, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę 
i koncentrat pomidorowy. 
Zalać śmietaną wymieszaną z niewielką ilością sosu
Całość gotować około 1 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Jeśli sos jest za rzadki można dodać łyżeczkę mąki.
Świetnie pasuje do ryżu, ale z makaronem czy ziemniakami też będzie smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz