To
jedno ulubionych ciast mojej rodziny.
Jest
bardzo smaczne, kolorowe
i oczywiście szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
30 dag
mąki pszennej,
30 dag
margaryny,
25 dag
cukru,
6 jajek,
2 łyżki
spirytusu (można pominąć).
1 płaska
łyżka proszku do pieczenia,
30 dag bakalii
(np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas,
czekolada lub gotowa mieszanka keksowa),
do ozdoby - lukier, mieszanka kolorowych skórek pomarańczowych/cytrynowych lub cukier puder.
czekolada lub gotowa mieszanka keksowa),
do ozdoby - lukier, mieszanka kolorowych skórek pomarańczowych/cytrynowych lub cukier puder.
Oddzielić
żółtka od białek.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka
utrzeć z cukrem i margaryną.
Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
dodawać partiami
do masy, ciągle miksując.
Dodać spirytus i pianę z białek.
Delikatnie
wszystko wymieszać.
Na koniec
dodać bakalie obtoczone w mące.
Keksówkę
wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą,
Wlać ciasto
do 3/4 wysokości.
Piec przez
15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
Następnie
zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut.
Po
wystudzeniu można polać lukrem
(polecam lukier cytrynowy – sok z cytryny
wymieszany z cukrem pudrem)
i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem
pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz