niedziela, 6 stycznia 2019

Keks

To jedno  ulubionych ciast mojej rodziny.
Jest bardzo smaczne, kolorowe 
i oczywiście szybkie i proste w przygotowaniu.


Składniki:
30 dag mąki pszennej,
30 dag margaryny,
25 dag cukru,
6 jajek,
2 łyżki spirytusu (można pominąć).
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
30 dag bakalii (np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas, 
czekolada lub gotowa mieszanka keksowa),
do ozdoby - lukier, mieszanka kolorowych skórek pomarańczowych/cytrynowych lub cukier puder.


Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
dodawać partiami do masy, ciągle miksując.
Dodać spirytus i pianę z białek.
Delikatnie wszystko wymieszać.
Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące.
Keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą,
Wlać ciasto do 3/4 wysokości.
Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni
Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut.
Po wystudzeniu można polać lukrem 
(polecam lukier cytrynowy – sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem) 
i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz