niedziela, 30 grudnia 2018

Obłędny bakaliowiec czyli mało pracy, duży efekt

Jeśli macie ochotę przywitać Nowy Rok pysznym ciastem,
a przy okazji nie przemęczyć się przygotowaniami
to ciasto jest dla Was idealne. 


Składniki:
duża paczka krakersów,
puszka mleka skondensowanego słodzonego,
kostka masła,
200 g suszonych moreli,
300 g suszonej żurawiny/rodzynek,
300 g orzechów włoskich,
tabliczka gorzkiej czekolady,
wiórki kokosowe.


Krakersy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem,
wymieszać i przełożyć na spód brytfanny, dokładnie dociskając. 
Morele, czekoladę, orzechy pokroić na mniejsze kawałki, 
wymieszać z żurawiną/rodzynkami.
Ja dodaję żurawinę, którą uwielbiam,
a poza tym z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie.
Przygotowaną mieszankę wyłożyć na krakersy,
zalać mlekiem skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce, żeby ciasto stwardniało.
Na początku jest dość miękkie i ciężko się je kroi
ale po nocy spędzonej w lodówce - rewelacja.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz