a przy okazji nie przemęczyć się przygotowaniami
to ciasto jest dla Was idealne.
Składniki:
duża
paczka krakersów,
puszka
mleka skondensowanego słodzonego,
kostka
masła,
200 g
suszonych moreli,
300 g suszonej żurawiny/rodzynek,
300 g
orzechów włoskich,
tabliczka
gorzkiej czekolady,
wiórki
kokosowe.
Krakersy
pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem,
wymieszać i przełożyć na spód brytfanny, dokładnie dociskając.
Morele,
czekoladę, orzechy pokroić na mniejsze kawałki,
wymieszać z żurawiną/rodzynkami.
Ja
dodaję żurawinę, którą uwielbiam,
a poza
tym z rodzynkami ciasto wyszłoby zbyt słodkie.
Przygotowaną
mieszankę wyłożyć na krakersy,
zalać
mlekiem skondensowanym, posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po
upieczeniu odstawić w chłodne miejsce, żeby ciasto stwardniało.
Na
początku jest dość miękkie i ciężko się je kroi
ale po
nocy spędzonej w lodówce - rewelacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz