Ciasto
drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast.
A ten przepis jest moim ulubionym przepisem na ciasto drożdżowe.
Przy minimalnym zaangażowaniu wychodzi mega efekt.
Ciasto w zasadzie
robi się samo.
To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja ;)
Składniki:
10 dag
drożdży,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
4 jaja,
3/4 szklanki mleka,
cukier
waniliowy,
5 szklanek mąki,
rodzynki,
skórka pomarańczowa, ewentualnie śliwki.
kruszonka:
50 g masła,
50 g cukru,
100 g mąki.
Wszystkie składniki, poza rodzynkami i skórką pomarańczową
wsypać do
miski w podanej kolejności (to bardzo istotne).
Nie mieszać!
Zostawić na 4
godziny (może być nawet dłużej).
Potem szybko
wymieszać wszystkie składniki
mikserem ze spiralnymi końcówkami.
Dodać
rodzynki, skórkę pomarańczową.
Przygotować
kruszonkę łącząc masło z cukrem i mąką.
Gotowe ciasto
wyłożyć do wysmarowanej margaryną
i obsypanej bułą tartą formy,
posypać
kruszonką i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika
na ok. 40 minut.
Ciasto
wychodzi rewelacyjne, delikatne, super wyrośnięte - pyszne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz