Uwielbiam
kuchnię orientalną.
Jest taka
kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa.
A kurczak w
sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt.
Szybki i
prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
3/4 puszki ananasów,
1 duża marchewka,
1 czerwona papryka,
1 średnia cebula.
Sos:
150 ml soku z ananasów,
1-2 łyżki octu winnego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżeczki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz do smaku.
Kurczaka
kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem
i smażymy do
lekkiego zrumienienia.
Gotowego
kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej
pokrojoną w
kostkę cebulę.
Marchewkę i paprykę
kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.
Warzywa
smażymy przez chwilę, następnie zalewamy syropem z ananasa
i dusimy
przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy
i mąkę
ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Na końcu sos
doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu,
aż do
uzyskania odpowiedniego smaku.
Do sosu
dodajemy kurczaka i pokrojonego ananasa,
trzymamy chwilę na ogniu, aż mięso
się podgrzeje.
Podajemy z
ryżem.
请慢用
prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuń