Dzisiaj dzień ciasta marchewkowego,
więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto marchewkowe.
Gdy pierwszy raz je zrobiłam, nie sądziłam,
że ciasto z marchewką może być tak pyszne.
Z
orzechami, rodzynkami, polewą czekoladową - po prostu rewelacja.
A do tego jest banalnie proste i szybkie.
Składniki:
4 jaja,
2
szklanki mąki,
1,5
szklanki cukru,
1,25
szklanki oleju,
2
szklanki startej marchewki,
2
łyżeczki sody,
2
łyżeczki proszku do pieczenia,
2
łyżeczki cynamonu,
szczypta
soli,
1 szklanka posiekanych orzechów,
rodzynki,
polewa
czekoladowa.
Jajka
utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo
dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą
i
cynamonem oraz olej.
Na
koniec dodać startą marchewkę, orzechy, rodzynki
i dokładnie wymieszać.
Ja
dodałam jeszcze skórkę pomarańczową.
Brytfannę
wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po
wystygnięciu polać po wierzchu polewą czekoladową.
uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa też, jest mega smaczne :)
Usuń