sobota, 3 lutego 2018

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj dzień ciasta marchewkowego,
więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto marchewkowe. 
Gdy pierwszy raz je zrobiłam, nie sądziłam,
że ciasto z marchewką może być tak pyszne.
Z orzechami, rodzynkami, polewą czekoladową - po prostu rewelacja.
A do tego jest banalnie proste i szybkie.


Składniki:
4 jaja,
2 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
1,25 szklanki oleju,
2 szklanki startej marchewki,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
1 szklanka posiekanych orzechów,
rodzynki,
polewa czekoladowa.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą
i cynamonem oraz olej.
Na koniec dodać startą marchewkę, orzechy, rodzynki 
i dokładnie wymieszać.
Ja dodałam jeszcze skórkę pomarańczową.
Brytfannę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po wystygnięciu polać po wierzchu polewą czekoladową.

2 komentarze: