niedziela, 4 lutego 2018

Pasta serowo-ziołowa

Za oknem raczej jesienna niż zimowa pogoda, 
raz jest zimno, ponuro, pada deszcz, 
za chwilę świeci słońce i jest całkiem przyjemnie.
Taka zmienna pogoda sprzyja zachorowaniom. 
Żeby się przed nimi uchronić trzeba się "wzmacniać od środka". 
Na jesienno-zimowe chłody proponuję pastę z żółtego sera 
z dodatkiem czosnku i zielonych ziół.


Składniki:
200 g żółtego sera,
3 ząbki czosnku,
garść natki pietruszki,
kilka listków bazylii,
2-3 łyżki majonezu (można wymieszać majonez z jogurtem naturalnym),
sól, pieprz do smaku.

Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać majonez, posiekane zioła, 
drobno pokrojony czosnek. 
Posolić, popieprzyć i dokładnie wszystko wymieszać.
I gotowe - przygotowanie tej pasty zajmuje 5 minut, 
a jest fajną alternatywą do kanapki z wędliną 
czy zwykłym plastrem żółtego sera. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz