czwartek, 8 lutego 2018

Mini szarlotki na cieście francuskim

Jabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie 
- idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. 
Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem 
z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami. 
Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić. 
Lubię te chwile oderwane od rzeczywistości. 



Składniki:
ciasto francuskie,
2 jabłka,
rodzynki,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 jajko.

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 
skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki, 
dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, 
na środek każdego kwadratu nałożyć farsz jabłkowy, 
rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem. 
Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, 
wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. 
Piec około 20 minut.
Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz