Jabłka,
pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie
- idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem
z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami.
Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie
muszę się spieszyć i pędzić.
Lubię te chwile oderwane od
rzeczywistości.
Składniki:
ciasto francuskie,
2 jabłka,
rodzynki,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 jajko.
Jabłka obrać
ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
skropić sokiem z cytryny, dodać
cukier, cynamon i rodzynki,
dokładnie wymieszać.
Ciasto
francuskie pokroić w kwadraty,
na środek każdego kwadratu nałożyć farsz
jabłkowy,
rogi ciasta zwinąć do środka i skleić razem.
Ciastka posmarować
rozmąconym jajkiem,
wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piec około
20 minut.
Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz