wtorek, 30 stycznia 2018

Spaghetti carbonara

To mój zdecydowany faworyt, jeśli chodzi o dania z makaronem.
Szybki w przygotowaniu, pyszny i pożywny.
Są różne wersje sosu - tradycyjna, z samymi żółtkami 
bądź z dodatkiem śmietany - obie pyszne, 
ale ja osobiście wolę z dodatkiem śmietany.


Składniki:
100 g boczku,
2 żółtka,
2-3 łyżki śmietany,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1-2 łyżki startego parmezanu,
sól, pieprz do smaku,
natka pietruszki,
makaron.


Makaron ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni
(jest wystarczająco tłusty, nie potrzebuje dodatku oliwy).
W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę 
i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Całość chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli a boczek zrumieni.
W międzyczasie w miseczce wymieszać żółtka ze śmietaną, 
dodać starty parmezan, odrobinę soli (nie za dużo - boczek jest słony) 
i sporo pieprzu.
Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem,
wyłączyć ogień, wlać masę jajeczno-śmietanowo-serową, 
dokładnie wymieszać, aż sos pokryje makaron i pod wpływem ciepła zgęstnieje.
Nie gotować! To nie ma być jajecznica z makaronem ;)
Na talerzu posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.


Buon appettito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz