środa, 31 stycznia 2018

Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym

Zazwyczaj jak wracam z pracy, to nie mam chęci i weny na długie gotowanie.
Zazwyczaj w ogóle nie mam chęci na gotowanie.
Chciałabym szybko zjeść coś ciepłego i sycącego,
co dodałoby mi energii na 2-gą zmianę - odrabianie lekcji z Młodą,
sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer.
To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie,
spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia.
Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy.
Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej 
lub, jak my, ze smażonymi paseczkami z piersi kurczaka.


Składniki:
sos
2 cukinie,
puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
bazylia (dużo - idealnie tu pasuje),
oliwa,
sól, pieprz, cukier - do smaku.

Dodatkowo:
szklanka kaszy kuskus,
szklanka wrzątku + duża szczypta soli (a jeszcze lepiej szklanka bulionu),
filet z kurczaka pokrojony w paseczki, 
zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię.
Jeśli cukinia jest młoda - kroimy ją razem ze skórką,
jeśli jest duża i stara można obrać.
Czosnek pokroić w plasterki, dodać do duszących się warzyw.
Młoda cukinia bardzo szybko robi się miękka,
trzeba uważać żeby się nie rozpadła.
Po około 5-10 minutach dodajemy pomidory, bazylię, sól, pieprz i cukier.
Trzymamy przez chwilę wszystko razem na ogniu, aż sos się zagotuje,
a wszystkie smaki i aromaty się połączą.
I już, gotowe.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus, 
zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Gotową kaszę polewamy sosem, dodajemy mięso, lub nie 
- zależy od naszej ochoty.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz