Buddha Bowl czyli miska Buddy
to pyszny, kolorowy, pełen zdrowych
składników
posiłek. Latem często serwuję taką
miskę w domu na obiad
lub zabieram jako lunch do
pracy.
Tak naprawdę nie ma 1
przepisu na Buddha Bowl.
Każdy może stworzyć swoją
miskę Buddy z ulubionych składników.
Zasada jest prosta - 1/4 to
produkty zbożowe, 1/4 produkty białkowe,
1/2 warzywa i dodatki.
60 g kaszy bulgur,
200 g zielonej fasolki szparagowej,
1 ogórek,
1 pomidor,
4 rzodkiewki,
2 garście mixu sałat,
1/2 małej czerwonej cebuli,
2 gałązki natki
pietruszki,
1 łyżeczka sezamu,
6 falafeli,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru do ugotowania fasolki
Sos:
2 łyżki tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
1 ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki
czosnku granulowanego),
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki wody,
zalać wodą, dodać pół łyżeczki
soli oraz pół łyżeczki cukru,
gotować przez około 15-20
minut.
Kaszę ugotować zgodnie z
przepisem na opakowaniu.
Falafele usmażyć na
patelni na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Pomidora, ogórka oraz
rzodkiewki pokroić w kawałki, cebulę w piórka.
W miskach ułożyć sałatę,
kaszę, pokrojone warzywa, ugotowaną fasolkę
oraz usmażone falafele.
Składniki sosu dokładnie wymieszać
rozcieńczając go wodą
aby uzyskać odpowiednią
gęstość.
Gotowym sosem polać sałatkę,
posypać natką pietruszki oraz sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz