sobota, 3 lipca 2021

Buddha bowl z fasolką szparagową, falafelem i sosem tahini

Buddha Bowl czyli miska Buddy to pyszny, kolorowy, pełen zdrowych 
składników posiłek. Latem często serwuję taką miskę w domu na obiad
lub zabieram jako lunch do pracy.
Tak naprawdę nie ma 1 przepisu na Buddha Bowl.
Każdy może stworzyć swoją miskę Buddy z ulubionych składników.
Zasada jest prosta - 1/4 to produkty zbożowe, 1/4 produkty białkowe,
1/2 warzywa i dodatki.


Składniki (na 2 porcje):
60 g kaszy bulgur,
200 g zielonej fasolki szparagowej,
1 ogórek,
1 pomidor,
4 rzodkiewki,
2 garście mixu sałat,
1/2 małej czerwonej cebuli,
2 gałązki natki pietruszki,
1 łyżeczka sezamu,
6 falafeli,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki soli i 1/2  łyżeczki cukru do ugotowania fasolki

Sos:
2 łyżki tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
1 ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego),
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki wody,


Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, przełożyć do garnka,
zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru,
gotować przez około 15-20 minut.
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Falafele usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Pomidora, ogórka oraz rzodkiewki pokroić w kawałki, cebulę w piórka.
W miskach ułożyć sałatę, kaszę, pokrojone warzywa, ugotowaną fasolkę
oraz usmażone falafele.
Składniki sosu dokładnie wymieszać rozcieńczając go wodą
aby uzyskać odpowiednią gęstość.
Gotowym sosem polać sałatkę, posypać natką pietruszki oraz sezamem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz