poniedziałek, 14 czerwca 2021

Wegetariańskie curry z kalafiorem, batatami i szpinakiem

Lato to idealny czas na zwiększenie ilości warzyw w naszej diecie.
Moja dzisiejsza propozycja – wegetariańskie curry na bazie kalafiora,
batata oraz szpinaku to świetna opcja na obiad lub ciepłą kolację.


 
Składniki:
450 g kalafiora,
450 g batatów,
100 g liści szpinaku,
1 puszka mleka kokosowego,
250 ml bulionu warzywnego,
1 łyżka czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka oleju.
 

Kalafiora podzielić na różyczki, bataty obrać i pokroić w większą kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać pastę curry, kurkumę i paprykę.
Smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Dodać mleko kokosowe,
dokładnie wymieszać, następnie dodać bulion. Zagotować.
Do sosu dodać różyczki kalafiora. Gotować około 20 minut.
Po 10 minutach dodać bataty. Na koniec dodać liście szpinaku.
Gotować jeszcze przez minutę.
Podawać z ryżem i kolendrą. Smacznego.  

1 komentarz:

  1. Pyszne danie. Ja często gotuję zupa cebulowa
    Jednak Twoje danie jest równie pyszne i zdrowe.

    Pozdrawiam
    Daria

    OdpowiedzUsuń