Tarty to moja wielka miłość.
Wytrawne, na słodko, na obiad, kolację czy na deser.
Zawsze jest pora na dobrą tartę.
Ostatnio przygotowałam bardzo prostą tartę z pomidorami.
Dzięki temu, że na spód wykorzystałam gotowe ciasto francuskie
jej przygotowanie nie zajęło dużo czasu.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 jajka,
2-3 łyżki śmietany,
100 g tartej mozzarelli,
1 łyżka musztardy,
kilka listków świeżej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
2 duże pomidory w różnych kolorach (lub 1 duży i kilka
koktajlowych),
sól, pieprz do smaku.
Formę na tartę wyłożyć
gotowym, schłodzonym ciastem francuskim.
Nakłuć widelcem i
wstawić na 10 minut do piekarnika
nagrzanego do 180
stopni.
Do miski wlać śmietanę, dodać jajka i ser. Dokładnie wymieszać.
Dodać tymianek, listki
bazylii, sól i pieprz oraz musztardę.
Ponownie wymieszać.
Pomidory pokroić w plasterki
lub na połówki (koktajlowe).
Gotową masę przełożyć
na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć
pomidory.
Wstawić do piekarnika
na kolejne 30-40 minut.
Po upieczeniu
udekorować na wierzchu listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz