poniedziałek, 8 lipca 2019

Tarta z mascarpone i owocami na ciasteczkowym spodzie

I znów tarta, tym razem na słodko z kremem z serka mascarpone
i śmietany z dużą ilością borówek i malin.
Na spód wykorzystałam herbatniki, dzięki czemu tartę można
przygotować nawet wtedy gdy nie mamy dostępu do piekarnika.  
Schłodzony krem, orzeźwiające owoce – czy istnieje lepszy letni deser?


Składniki (na formę o średnicy 23 cm):
Spód
180 g herbatników,
100 g masła,

Krem
250 g mascarpone,
200 g śmietany 30 lub 36%,
2-3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo maliny, borówki lub inne dowolne owoce np. truskawki
(w sumie około 400 g).


Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. wałkiem w szczelnie zamkniętej torebce) lub zmiksować w malakserze.
Masło rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do ciasteczek.
Wymieszać – ma powstać mokry ciasteczkowy piasek.
Do formy na tartę wysmarowanej masłem (najlepiej sprawdzi się 
taka z wyjmowanym dnem) przełożyć masę ciasteczkową,
dokładnie wylepić nią spód oraz boki, mocno dociskając palcami 
lub np. dnam szklanki. Wstawić do lodówki na pół godziny.
W  międzyczasie przygotować krem:
schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.
Do gotowej masy dodać mascarpone, ponownie chwilę miksować
do połączenia się składników. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. 
Wierzch udekorować owocami. Ponownie schłodzić. 



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz