środa, 31 lipca 2019

Kremowe mini deserki z malinami

Latem, gdy słupek rtęci na termometrze szybuje w górę,
zdecydowanie lepiej sprawdzają się lekkie desery z owocami,
które można przygotować bez użycia piekarnika.
I taka jest moja dzisiejsza propozycja.
Mini deserki z masą z serka mascarpone i bitej śmietany
z pysznymi, orzeźwiającymi malinami i kruchymi herbatnikami.


Składniki (na 4 porcje):
250 g mascarpone,
200 g śmietany 30 lub 36%,
2-3 łyżeczki cukru pudru,
około 10 herbatników typu petit beurre,
garść malin.


Herbatniki pokruszyć (można zmiksować w blenderze,
ale ja wolę jak są wyczuwalne kawałki ciasteczek,
więc kruszę je ręką). Przełożyć na spód słoiczków/szklaneczek.
Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru.
Do gotowej masy dodać mascarpone, ponownie chwilę miksować
do połączenia się składników. Przełożyć do słoiczków.
Udekorować malinami. Można jeść od razu,
ale lepiej smakuje schłodzone przez pół godziny w lodówce.
Smacznego!

2 komentarze: