Mnogość rodzajów
makaronów i sosów sprawia,
że
codziennie można jeść makaron jednocześnie mając zupełnie inny posiłek.
Kremowe sosy
z mascarpone, śmietaną czy pomidorowe
mmmm aż
ślina cieknie na samą myśl.
Dodatkową
zaletą makaronu z sosem jest szybkość
przygotowania posiłku.
Zazwyczaj zrobienie
sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu.
Dzięki temu
w 10 minut mamy gotowy obiad.
Składniki:
makaron tagliatelle
(ilość wg uznania),
2 garście
liści szpinaku,
100 g
wędzonego łososia,
2 łyżki sera
mascarpone,
2 łyżki
oleju rzepakowego,
2 ząbki
czosnku,
sól, pieprz
do smaku.
Makaron
ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać
olej, dodać umyte i osuszone liście szpinaku
(odkroić
twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości,
duże można
przekroić na pół).
Dodać drobno
pokrojony czosnek oraz wędzonego łososia
pokrojonego w kostkę.
Chwilę
wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną
i zmniejszą swoją objętość.
Dodać ser
mascarpone, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści.
Ugotowany
makaron odcedzić, dodać na patelnię,
wymieszać dokładnie
z sosem i gotowe.
10 minut i
możemy cieszyć się pysznym smakiem obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz