poniedziałek, 18 marca 2019

Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym łososiem w kremowym sosie

Makaron z sosem to mój obiadowy ulubieniec.
Mnogość rodzajów makaronów i sosów sprawia,
że codziennie można jeść makaron jednocześnie mając zupełnie inny posiłek.
Kremowe sosy z mascarpone, śmietaną czy pomidorowe
mmmm aż ślina cieknie na samą myśl.
Dodatkową zaletą makaronu z sosem jest szybkość przygotowania posiłku.
Zazwyczaj zrobienie sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu.
Dzięki temu w 10 minut mamy gotowy obiad.


Składniki:
makaron tagliatelle (ilość wg uznania),
2 garście liści szpinaku,
100 g wędzonego łososia,
2 łyżki sera mascarpone,
2 łyżki oleju rzepakowego,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.


Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozgrzać olej, dodać umyte i osuszone liście szpinaku
(odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości,
duże można przekroić na pół).
Dodać drobno pokrojony czosnek oraz wędzonego łososia 
pokrojonego w kostkę.
Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną 
i zmniejszą swoją objętość.
Dodać ser mascarpone, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści.
Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię,
wymieszać dokładnie z sosem i gotowe.
10 minut i możemy cieszyć się pysznym smakiem obiadu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz