niedziela, 28 stycznia 2018

Wytrawne ciastka francuskie

Szybka przekąska na cieście francuskim
czyli fajny przepis na nieoczekiwanych gości.
Czasami ktoś ze znajomych jest w okolicy i dzwoni,
że za kilka minut wpadnie mnie odwiedzić.
I wtedy ten przepis jest jak znalazł.
Przygotowanie tej przekąski nie zajmie więcej niż kilka minut,
a jednocześnie ciasteczka apetycznie wyglądają
i są miłą odmianą dla np. słonych paluszków.

Składniki:
ciasto francuskie,
pół opakowania sera feta,
1 pomidor,
bazylia (garść świeżej lub łyżka suszonej),
czosnek (użyłam granulowanego),
1 jajko. 


Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, pomidora  w półplasterki
(jeśli pomidor jest duży to każdy plasterek pokroić na 4 części),
fetę w kostkę.
Na każdym kwadracie ułożyć 2 kawałki pomidora i 2-3 kostki fety.
Posypać bazylią, czosnkiem, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec około 15-20 minut, aż brzegi ciasta nabiorą pięknego,
złotego koloru.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz