Szybka przekąska na cieście francuskim
czyli
fajny przepis na nieoczekiwanych gości.
Czasami
ktoś ze znajomych jest w okolicy i dzwoni,
że
za kilka minut wpadnie mnie odwiedzić.
I
wtedy ten przepis jest jak znalazł.
Przygotowanie
tej przekąski nie zajmie więcej niż kilka minut,
a
jednocześnie ciasteczka apetycznie wyglądają
i są miłą odmianą dla np. słonych paluszków.
Składniki:
ciasto francuskie,
pół opakowania sera feta,
1 pomidor,
bazylia (garść świeżej lub łyżka suszonej),
czosnek (użyłam granulowanego),
1 jajko.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, pomidora w półplasterki
(jeśli pomidor jest duży to każdy plasterek pokroić na 4 części),
fetę w kostkę.
Na każdym kwadracie ułożyć 2 kawałki pomidora i 2-3 kostki fety.
Posypać bazylią, czosnkiem, brzegi posmarować rozmąconym jajkiem
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec około 15-20 minut, aż brzegi ciasta nabiorą pięknego,
złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz