Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego,
pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią.
Często robię ją na obiad, ale smakuje również na zimno
jako przekąska lub drugie śniadanie.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Farsz
1
duża cukinia lub 2 mniejsze,
pół
paczki fety,
2-3
ząbki czosnku,
1 mała cebula,
3
jajka,
2-3
łyżki śmietany 18%,
1
łyżeczka ziół prowansalskich,
pieprz.
wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem
i wstawić na 10 minut
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Resztę ciasta pokroić w 1,5 cm paski, schować do lodówki.
W
międzyczasie przygotować farsz.
Cukinię
zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,
aż
puści sok. Cebulę
i czosnek drobno posiekać
i
zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy.
Po
chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,
zioła oraz
świeżo zmielony pieprz. Całość
dusić przez około 5 minut.
Farszu
nie solić, feta jest wystarczająco słona.
Na
upieczony spód wyłożyć cukiniowy farsz,
powkładać
pokrojoną w kostkę fetę.
Całość
zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,
Pozostałe
paski ciasta francuskiego ułożyć na wierzchu,
przekładając
tak aby utworzyły kratkę.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.
Podawać
z surówką i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Ładnie wygląda ta kratka
OdpowiedzUsuń