poniedziałek, 6 stycznia 2020

Owsianka z bananami i masłem orzechowym

Gdy temperatura za oknem spada poniżej zera
od razu mam ochotę na bardziej sycące, rozgrzewające jedzenie.
Właśnie taka jest moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa
owsianka z bananami, orzechami i sosem z masła orzechowego.
Otula nasz żołądek jak mięciutka kołderka, jest bardzo pożywna, 
nasyci nas na długo, a przy tym jest bardzo smaczna. Polecam!


Składniki (na 2 porcje):
300 ml mleka,
5 łyżek płatków owsianych górskich,
2 banany,
2-3 łyżki posiekanych orzechów,
1 łyżka masła orzechowego,
1 łyżka miodu,
1 łyżka soku z cytryny.


Mleko wlać do garnka, zagotować, dodać płatki owsiane.
Gotować na małym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jednego banana rozgnieść widelcem i dodać do ugotowanej owsianki,
drugiego pokroić w plasterki.
Masło orzechowe wymieszać z miodem i sokiem z cytryny,
dodać do owsianki, ponownie wymieszać, przełożyć do miseczki. 
Ozdobić plasterkami banana oraz posiekanymi orzechami.


Smacznego! 

2 komentarze:

  1. idealna owsianka na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ulubione śniadanie mojej córki, codziennie przygotowuję jej tą owsiankę i wciąż nie ma jej dość

      Usuń