środa, 16 stycznia 2019

Sałatka z zupek chińskich

Sałatkę z zupek chińskich widywałam na wielu blogach
i w końcu postanowiłam też ją przyrządzić.
Muszę przyznać, że jest smaczna, szybka w przygotowaniu
i na pewno jeszcze do niej wrócę.
Może nie będzie gościć na naszym stole zbyt często,
(zupki chińskie nie są zbyt zdrowe, 
no dobra w ogóle nie są zdrowe),
ale od czasu do czasu można zgrzeszyć.


Składniki:
2 zupki chińskie (dałam 1 pikantną, 1 łagodną,
ale jak wolicie ostre smaki to można dać 2 pikantne),
2 średnie pomidory,
1 długi surowy ogórek,
1 czerwona papryka,
1 puszka kukurydzy,
pół pora lub mała cebula,
3 łyżki majonezu,
1 łyżka ketchupu,
sól, pieprz do smaku.
 
Makaron pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich,
pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę
(lub pora pokrojonego w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę.
Całość wymieszać z majonezem i ketchupem.
W razie potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku.
Odstawić do lodówki, żeby makaron zmiękł i smaki się "przegryzły".
Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej.
przez noc warzywa puszczą sok, dzięki któremu makaron nabierze miękkości.
Można też makaron zalać niewielką ilością wrzątku, 
dzięki czemu od razu będzie miękki.
Przed dodaniem warzyw należy odczekać aż makaron wystygnie. 
Sałatkę można również przygotować w wersji mięsnej - z kurczakiem
lub szynką pokrojoną w kostkę.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz