czwartek, 15 marca 2018

Kurczak w sosie słodko kwaśnym


Uwielbiam kuchnię orientalną.
Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa.
A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt.
Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem.



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
3/4 puszki ananasów,
1 duża marchewka,
1 czerwona papryka,
1 średnia cebula.

Sos:
150 ml soku z ananasów,
1-2 łyżki octu winnego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżeczki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz do smaku.


Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem
i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej
pokrojoną w kostkę cebulę. 
Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli.
Warzywa smażymy przez chwilę, następnie zalewamy syropem z ananasa
i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy
i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Na końcu sos doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu,
aż do uzyskania odpowiedniego smaku.
Do sosu dodajemy kurczaka i pokrojonego ananasa,
trzymamy chwilę na ogniu, aż mięso się podgrzeje.
Podajemy z ryżem.

请慢用

1 komentarz: