piątek, 14 czerwca 2019

Muffinki z czekoladą

Bardzo lubię muffinki.
Po pierwsze bardzo szybko można przygotować słodkie conieco,
po drugie przy niewielkiej modyfikacji przepisu można mieć wiele różnych smaków: muffinki z owocami, czekoladą, dżemem, kokosowe itp.,
po trzecie muffinki bardzo łatwo zabrać ze sobą do szkoły/pracy,
są w poręcznych jednorazowych papilotkach,
nie wymagają krojenia, dzielenia. 
Dzisiaj, korzystając z niewielkiego spadku temperatury,
postanowiłam upiec muffinki z czekoladą.  


­­
Składniki:
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
250 ml mleka,
90 ml oleju,
1 jajo,
100 g czekolady lub kropelek czekoladowych (groszku czekoladowego).

Do ozdoby cukier puder/pół tabliczki czekolady.


W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Następnie połączyć wszystko razem, 
niedbale zamieszać (mają pozostać grudki).
Dodać pokrojoną czekoladę bądź kropelki czekoladowe.
Ponownie wymieszać.
Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz